Så kan du välja rätt digital lösning till ditt företag

Att hitta rätt digitala lösningar för ditt företag kan vara en utmaning. Här ger vi tips om vad man kan tänka på.

I takt med att företag blir allt mer digitaliserade, är behovet av tillförlitliga IT-tjänster och lösningar mer avgörande än någonsin tidigare. Genom digitalisering kan företag förbättra strukturen på sina arbetsuppgifter och processer, vilket resulterar i ökad effektivitet och tillväxt.

Val av IT-lösning

För att göra ett välgrundat val är det bäst att börja med att fundera på företagets behov och besvara några viktiga frågor, till exempel vad ens mål är, vilka kunder man har, vilken budget man har tillgänglig, vilka tekniska kunskaper ens team har, samt vilka fördelar och risker olika lösningar innebär. När man har en klar bild av hur ens företag ser ut är det lättare att välja rätt IT-lösning från början, vilket är avgörande för att säkerställa att man har en lösning som fungerar för ens företag nu och i framtiden.

När man funderar på digitalisering, bör man också överväga vilka delar av ens företag som behöver digitaliseras. Till exempel, har företaget många administrativa uppgifter som behöver hanteras, jobbar man med digital marknadsföring eller behöver man digitalisering för produkter och tjänster? Om företaget hanterar känsliga data är högt dataskydd viktigt. Vissa företag driver sitt företag ”datadrivet” baserat på insamlad data. Något att tänka på är också att det kan ta lite tid för anställda att lära sig hur man använder nya IT-lösningar, så det kan vara bra att planera en utbildning eller workshop för att underlätta ”on-boarding”. Ta också reda på om du behöver köpa någon ny utrustning för att kunna använda din it-tjänst.

Olika digitala lösningar

Det finns flera digitala lösningar som kan underlätta arbetet i ditt företag såsom Molntjänster, Mobilappar, E-handelslösningar, B2B-lösningar, Sociala medier, Digitala marknadsföringsverktyg, CRM (Customer Relationship Management), Projektledningsverktyg, HR-lösningar och IT-lösningar med AI (Artificial Intelligence) teknik. Varje lösning har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja en som passar ens företags bransch och behov.

Sammanfattning

Fundera på hur ditt företag ser ut och ställ dig följande frågor:

  • Hur ser ditt företag ut, vilka mål, kunder, budget?
  • Vilken bransch är du verksam inom och vad behöver jag digitalisera på företaget? Administration, marknadsföring eller digitaliseringen för produkter och tjänster.
  • Vilka tekniska kunskaper finns inom företaget?
  • Hanterar ditt företag data som behöver extra högt dataskydd?
  • Har du teknisk utrustning för att kunna använda din nya it-tjänsteller behöver du köpa in ny teknik?
  • Hur ser ditt företag ut i framtiden och har din nya it-lösning möjligheter att kunna uppdateras och fungera även i framtiden?
  • Läs igenom avtal ordentligt innan du tackar ja till it-tjänsten. Ta reda på pris, vad som ingår i priset, bindningstid, antal användare som kan använda tjänsten samtidigt, om tjänsten krånglar om det då ingår support eller om det tillkommer några extra kostnader.